Kisfaludy Sándor: Hazafiúi Szózat

október 17th, 2022 § 2 hozzászólás

reciti könyv

Kisfaludy Sándor. Hazafiúi Szózat a’ Magyar Nemességhez (1809). Forráskiadás. Szerkesztette Nagy Ágoston. ReTextum 12. Budapest: reciti, 2022.

Jelen kritikai kiadás, mely Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulójára jelenik meg, Kisfaludy Hazafiúi Szózat a’ Magyar Nemességhez című, József nádor megbízására, az 1809. évi inszurrekció alkalmából készített félhivatalos buzdító munkájának autográf magyar nyelvű fogalmazványát, tisztázatát, valamint német kivonatát közli kéziratból, az utóbbi két esetben a megbízó cenzúrájával együtt, továbbá a nyomtatvány alapján közreadja a mű Schedius Lajos-féle német fordítását is. A kiadás a textológiai apparátus mellett bőséges tárgyi jegyzeteket és részletes bevezető tanulmányt is tartalmaz.

A reciti kiadó ReTextum című könyvsorozata szövegeket közöl. A szerkesztőség és a sorozatszerkesztők koncepciója szerint egy adott szöveg kritikai igényű újra- vagy első közlése nem egy elvárt lépést jelent az ideálisnak feltételezett szövegállapot felé, mivel azt gondoljuk, hogy nincs egy ideális szövegállapot. A sorozatban megjelenő szövegek is csupán szövegváltozatok. Szándékaink szerint egy adott pillanat szakmai kritériumai alapján a legjobbak.

letöltés

impresszum

Kisfaludy Sándor
Hazafiúi Szózat a’ Magyar Nemességhez (1809)
Forráskiadás


Bevezette és sajtó alá rendezte:
Nagy Ágoston

Lektorálta:
Vaderna Gábor

ReTextum ‧ 12

Sorozatszerkesztő:
Hegedüs Béla
Vaderna Gábor
Technikai szerkesztő:
Mészáros Gábor

Alapító sorozatszerkesztő:
Labádi Gergely

A kiadvány megjelenését támogatta:
Irodalmi nyilvánosság a polgárosuló
Nyugat-Magyarországon 1770–1820
Lendület Kutatócsoport

by-nc-saKönyvünk a Creative Commons
Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább!
2.5 Magyarország Licenc

feltételei szerint szabadon másolható, idézhető, sokszorosítható.
Köteteink a r e c i t i honlapjáról letölthetők.
Éljen jogaival!

HU ISSN 2064-728X
ISBN 978-615-6255-45-7

ISBN 978-615-6255-46-4 (pdf)

Kiadja a  r e c i t i,
a BTK Irodalomtudományi Intézetének
tartalomszolgáltató portálja ▶ http://www.reciti.hu
Borítóterv: Szilágyi N. Zsuzsa
Tördelte:
Labádi Gergely sablonja nyomán Hegedüs Béla
WEB: Hegedüs Béla

Budapest
2022

Tartalom

§ 2 Responses to Kisfaludy Sándor: Hazafiúi Szózat"

  • […] A magyarországi szisztéma követte a birodalmi mechanizmust, mely szerint a főbb kormányzati és hadi szereplők mellett egy-egy hivatásos írástudó működött a propagandatevékenység ellátására. József nádor mellett ezért két író, Verseghy Ferenc és Kisfaludy Sándor működött. Utóbbit hadászati és hadelméleti jártassága, műveltsége, franciatudása és magyar írói népszerűsége emelte a nádor mellé. Tóth Kálmán előadásában hangsúlyozta: a Hazafiúi Szózat kritikai forráskiadása komoly kutatói teljesítmény, amely jelentősen hozzájárul a kor tudományos megértéséhez. A könyv egyébként bárki számára ingyenesen elérhető online formában a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Reciti kiadójának honlapjáról. […]

  • […] A könyv bárki számára elérhető térítésmentesen online formában a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Reciti kiadójának honlapjáról. […]

Vélemény, hozzászólás?