„Mielz valt mesure / que ne fait estultie”: A hatvanéves Horváth Iván tiszteletére

május 21st, 2008 § 0 comments

autoreferátum

„Mielz valt mesure / que ne fait estultie”: A hatvanéves Horváth Iván tiszteletére, szerk. Bartók István, Hegedüs Béla, Seláf Levente, Szegedy-Maszák Mihály, Szentpéteri Márton, Veres András, Budapest, Krónika Nova Kiadó, 2008.

„Horváth Iván korunk hőse. A kor az informatika kora, hősünk pedig ott áll a vártán, egyik kezében egy lyukkártyával, a másikban egy képzetes (ejtsd: virtuális) könyvvel, ahol az eldugott elérési utak belefutnak a szélessávú információs szupersztrádába. Azon a ponton, ahol a számítógép – valahol félúton a fehérköpenyes mérnökök hiperszámológépe és a képernyőre tapadó tizenévesek hiperaktív médiuma között – egy rövid kultúrtörténeti pillanatig az elitkultúra része volt.

Csakis ekként tarthatott számot Horváth Ivánnak, a magasművelődés engesztelhetetlen hívének érdeklődésére. Ahogy a művészet és a tudomány, úgy a technika legújabb vívmányaival lépést tartani is a szellem kiválasztottjainak joga és kötelessége. A kifinomult ízlés embere ezen a területen sem engedheti át magát az öntudatlan fogyasztói tömegekkel való sodródásnak, lépteit kizárólag a legmagasabb fokú szakmai igényesség irányjelzői vezethetik. Csak a tökéletes az elég jó, és ami nem nem tökéletes, az nem jó. Horváth Iván az ideális felhasználó.”

Átemelve a régi rec.itiről.

Tartalom

Vélemény, hozzászólás?